luni, 12 iulie 2010

Istoria unei iubiri


enescu_maruca
       Iubirea dintre Maruca Cantacuzino si George Enescu a fost una tulburatoare, de natura sa impresioneze, sa emotioneze. Prima intalnire a celor doi a avut loc la o receptie data in cinstea ministrului Spiru Haret.Enescu avea 19 ani, iar Maruca Rosetti Tescani, era cu 12 ani mai in varsta decat el, frumoasa, eleganta, gratioasa, de-o fermecatoare inteligenta, casatorita la vremea aceea cu printul Mihai Cantacuzino, de formatie jurist.
Mariajul celor doi era mai mult de convenienta, Maruca incercase de mai multe ori sa scape din ghearele unei casatorii obosite, aproape imposibile.La mijloc doi copii, Alice, poeta, si Constantin,cunoscut pilot de aviatie.
Enescu, un tanar ambitios, adulat si apreciat de regina Elisabeta care il invitase sa dea concerte in saloanele de la Peles si Palatul Regal. 
Dupa 8 ani de la prima lor intalnire, Enescu avea sa o revada in parcul Castelului Peles. Iubirea lui mai profunda si apasatoare pentru Maruca, dominanta,obsesiva.
Printesa  raspunde iubirii sale, si ,,arhiveaza frumusetea relatiei ascunse in sutele de epistole primite. Au loc intalniri la ceas de taina.O iubire, dupa cum avea sa marturiseasca chiar ea, care a durat o jumatate de secol.Prin concertele sale repetate in cinstea iubitei sale organizate  la Palatul Cantacuzino, Enescu risca sa ajunga un biet cantaret de curte. Insa iubirea pentru printesa era mare. Concertele lui in strainatate erau un succes.In anul 1928, in plina iarna, in apropiere de Calimanesti, Mihai Cantacuzino moare intr-un stupid accident de automobil.Vaduva, Maruca nu renunta la titlul sau de printesa, nici la numele de Cantacuzino.Se retrage dupa moartea sotului sau intr-o casuta modesta.Ceva  mai tarziu, il cunoaste pe filozoful Nae Ionescu.Aventura vietii ei dupa 7 ani se termina scandalos , este consolata de Cella Delavrancea, devenita una din confidentele sale de suflet si cea mai buna prietena . Nae insurat, insa cu un deschis apetit pentru aventura, cu doi copii, nu se ancoreaza in relatia sincera si serioasa la care visa Maruca. Este cunoscut in cercurile inalte frecventate de Carol al II-lea, Aristide Blank (primul sot al Cellei Delavrancea, de meserie bancher) si Nicolae Malaxa, bogatasul Romaniei antebelice si interbelice.Noptile pierdute la cazinoul din Sinaia, promisiunile romantate facute Marucai, fac din el un personaj aproape dezgustator,suficient,arogant, exact tipul de barbat  la care nicio femeia nu ar visa.Si totusi, Maruca spera ca el sa puna punct onorabil unei casatorii consumate. Acest lucru nu se intampla si, intr-un acces de tristete si durere, isi da foc.Enescu o salveaza din ghearele mortii, o ingrijeste.La 57 de ani, arsa, aproape desfigurata,accepta sa devina sotia lui, in cele din urma.Nasii lor de cununie vor fi CELLA DELAVRANCEA si sotul sau Filip Lahovari.Comunistii le confisca vila Vernescu si Palatul Cantacuzino.Cei doi aleg calea exilului, destinatia Paris, preferand sa traiasca modest intr-un apartament din Rue de Clichy.Sanatatea lui Enescu se agraveaza, nu mai poate canta la vioara,obtine venituri din ce in ce mai modeste, lucreaza ca sef de orchestra.Se stinge din viata, in anul 1955.Printesa MARUCA ramane singura, indurerata, cu propriile sale amintiri care nu au mai ajutat-o nici macar sa traiasca.Se stinge si ea in 1969.Pe piatra funerara din cimitirul Père Lachaise - Paris, este scris: George Enescu si Maruca Enescu, nascuta Rosetti Tescanu .

    
Marele muzician George Enescu a cutreierat intreaga lume, fiind aplaudat in loate marile capitale, la concertele pe care le-a dat. A fost o celebritate mondiaia : compozitor, violonist, dirijor, pianist. Si-a iubit tara pina in ultima clipa a vietii sale si a dorit ca ramasitele-i pamintesti sa fie ingropate in Moldova.

Niciun comentariu: