marți, 7 iulie 2009

Cutremur in toamna?????

În 21 iunie, adică duminică seara, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a apărut pe un post de televiziune să spună că în România va fi un cutremur devastator, mai mare decât cel din 1977. Desigur, s-a tot spus că vine un cutremur, dar de ce să se discute despre seismologie la tv la o oră de maximă audienţă şi tocmai într-o seară de duminică?

S-a reactivat un focar în Râmnicu Vâlcea

“În ultimele 60 de zile, frecvenţa cutremurelor mici, de magnitudine 2 până la 4 grade Richter, a depăşit cu mult normalul pe teritoriul României. Asemenea mişcări telurice s-au înregistrat şi în Bulgaria, în fostul spaţiu iugoslav, Turcia şi în toată zona Mării Egee. Întregul spaţiu menţionat e acum în alertă. Mai mult, din cauza seismicităţii ieşite din comun, în ultimele săptămâni s-a constatat apariţia unor vibraţii neobişnuite ale volumelor de apă din marile acumulări hidrografice (hidrocentrale - n.r.) din ţara noastră.

De asemenea, pe 19 - 20 iunie s-a reactivat focarul seismic din Râmnicu Vâlcea, care e unul de suprafaţă, mai periculos decât cel din Vrancea”, ne-a spus generalul Emil Străinu, fost consilier parlamentar pe probleme de ameninţări neconvenţionale şi asimetrice. Deci, pe 19-20 iunie s-a activat un focar seismic în Râmnicu Vâlcea, iar pe 21 iunie, apărea la televizor Mărmureanu.

În această ordine de idei, Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată ne-a spus: “Tensiunea crescută din plăcile tectonice, despre care am vorbit în aprilie, a făcut ca numărul cutremurelor să crească. Iar activitatea seismică se va intensifica şi mai departe. În aceste condiţii era de aşteptat ca apa din bazinele hidrocentralelor să intre în rezonanţă”. Toate aceste date au condus la concluzia că posibilitatea de declanşare a unui cutremur major în România e acum mult crescută.

Fulgerele, efecte ale tensiunii acumulate în scoarţa terestră

“Din cauza tensiunilor din scoarţa terestră, au apărut schimbări ale caracteristicilor magnetice Şi electrice ale atmosferei cauzate de schimburile energetice dintre Pământ Şi păturile superioare ale atmosferei, în special ionosfera – de aici descărcările electrice violente din ultima perioadă”, a mai spus generalul Emil Străinu.

«La noi încă nu e nimic, să vedeţi ce este în Asia»

“La noi încă nu e nimic, să vedeţi ce e în Asia, sunt cutremure şi dese, şi puternice. Uite, chiar în acest moment avem cutremur în Fiji... Toate peste 4 grade Richter”, ne-a spus Gheorghe Mărmureanu (foto), directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

85 de mişcări tectonice în mai şi iunie

În cursul acestui an, primarul general Sorin Oprescu a declarat de mai multe ori că trebuie să ne aşteptăm la un seism major în România în cursul acestui an. “Am văzut rapoartele specialiştilor în care se arată posibilitatea producerii unui cutremur în 2009, pentru că s-a depăşit termenul de 20 de ani”, susţinea primarul Capitalei, Sorin Oprescu. El a mai spus că are date conform cărora 500.000 de oameni ar putea muri, în Capitală, sub dărâmături.

Ziarul Libertatea a publicat sursa primarului general: o Hotărâre de Guvern care dă drept foarte posibil un seism de peste 7 grade Richter în 2009. Libertatea a mai publicat, la sfârşitul lunii aprilie, o declaraţie a seismologului Toader Victorin, de la Institutul de Seismologie Aplicată, conform căreia în luna mai urmau să se înregistreze multe seisme din cauza acumulărilor de energie din plăcile tectonice. Seismologul a avut dreptate, exact aşa s-a întâmplat - de la 1 mai până acum au fost 85 de cutremure. Ca o comparaţie, în lunile martie şi aprilie ale acestui an au fost doar 32 de mişcări seismice.

România are mai multe zone de pericol

Vrancea nu este singurul focar seismic din România. Dacă cutremurele se produc aici la adâncimi mari, adică peste 100 de kilometri, există o mulţime de alte focare de suprafaţă, dispuse pe aproape tot cuprinsul ţării, din Banat până în Dobrogea şi din Satu Mare până în Giurgiu. În cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 până la 70 de kilometri adâncime şi au efecte zonale devastatoare.

Cutremur de peste 7 grade, în toamnă

“În acest moment sunt îndeplinite condiţiile tectonice pentru producerea unui seism puternic. Anumiţi specialişti au dat ca 60% probabil ca anul acesta să avem un cutremur de peste 7 grade Richter în luna octombrie sau noiembrie”, a spus Emil Străinu.

3 comentarii:

Alin spunea...

si care e sursa?

eu zic ca e o mare vrajeala..sa aiba si ei ce vinde..

Nectara spunea...

nu ne ramine decit sa asteptam toamna.

Dora spunea...

De-abia aştept...